Pikmin Bloom

Originaltitel: Pikmin Bloom (2021)

Japansk titel: ピクミンブルーム (2021)

Spelregissör: Tatsuo Nomura

Nintendo, Niantic

Pikmin Bloom är Niantic och Nintendos senaste projekt efter Pokémon Go. Precis som tidigare är det Tatsuo Nomura som leder projektet mellan Tokyo och Kalifornien. Spelet släpptes i Japan i måndags och skall nu även finnas i Europa. Det är gratis att ladda ner i App Store eller Google Play.

På vissa ställen kan man bidra till att skapa större blommor.

Spelet är som en blandning mellan Pokémon Go och PlantSnap, eller någon annan app där man identifierar blommor och växter. Istället för pokémon samlar man på sig pikmin i olika färger och former. De växer fram genom att du planterar frön i krukor och sedan går ett visst antal steg, likt när man kläcker ett pokémonägg. Dina pikmins är inte nödiga som tamagotchis, men de vill gärna bli din vän. Du kan leka och ta foton med dem i ”förstärkt verklighet” (AR), skicka ut dem på expedition och låta dem hämta saker åt dig. Men premissen för spelet är också att du rör dig själv.

Appen fungerar även som en stegräknare eftersom du kan plantera blommor medan du går och sedan följa utvecklingen på en karta. Med blommorna följer bär, frukter och andra ting som kan omvandlas till nektar. Med nektar kan du mata din pikmin, som i sin tur ger frön tillbaka att plantera nya blommor med. I slutändan kan man skapa en hel koloni av blommor och pikmin, samla på sig vykort och upptäcka världen med dem. Spelet tycks till en början ganska simpelt, men lär växa i takt med vänner och uppgraderingar.

Äldre generationer minns Pikmin från tidiga 2000-talet på GameCube, Nintendos utmanare till Playstation 2. Spelet utvecklades av Shigeru Miyamoto och hade från början arbetstiteln ”Adam och Eva”. Innan pikmin blev pikmin var de alltså människor. Bland Mario-skaparen Miyamotos karaktärer torde pikmin var hans mindre kända men mer innovativa skapelse. De påminner lite om Tove Janssons hattifnattar, har ett tidlöst och futuristiskt utseende.

Pikmin bär på en apelsin.

I Japan har Pikmin aldrig haft några överdrivet stora försäljningsframgångar, men en vändning kom med Pikmin 3 Deluxe till Nintendo Switch i fjol. Det är spelseriens mest sålda och snabbast säljande spel. Därefter har Nintendo fortsatt bygga på varumärket, och besökare till nya Super Nintendo World i nöjesparken Universal Studios i Osaka vittnar om att det finns pikmin gömda i byggnaden.

Nintendos olika mobilspel har lyckats både bra och dåligt. Spel som har gått dåligt är Dr. Mario World som nyligen lade ner sin verksamhet och inte längre uppdateras. Spel som har gått bättre är Mario Kart Tour och Animal Crossing: Pocket Camp. Det återstår att se hur högt Pikmin Bloom flyger, men såhär första veckan finns det mycket spelglädje.