47. Noda visar ingen nåd

野田 樹潤

Noda Juju

Juju Noda är dotter till Hideki Noda – tidigare F1-förare och förare i IndyCar. Han tävlade för F1-stallet Larrousse och skulle senare gå över till nya stallet Simtek, sponsrade av Ford och musikkanalen MTV. 1995 var tanken att man skulle storsatsa på Noda, men allt rämnade efter den svåra jordbävningen i Kobe den 17 mars. Simtek tappade där och då sina sponsorer i Japan som skulle backa upp föraren Noda ekonomiskt. I slutändan kollapsade hela stallet, och tävlade aldrig mer efter den säsongen.

2006 kom Juju till världen. Som barn utmärkte hon sig tidigt i Karting (fyrhjulsdrivna go kart-bilar på asfalt) och tävlade ofta i klasser över sina jämnåriga. Åldersgränserna för go kart och karting i Japan brukar vara som i Sverige, men inget kunde hindra Juju Noda från att testköra bilar som egentligen var till för vuxna. Som 10-åring klockade hon tider i en F4-bil i paritet med tider för ett riktigt mästerskapslopp. Som 14-åring fick hon därför chans att börja tävla i Formel 4 på riktigt, närmare bestämt i de danska F4-mästerskapen (F4 Danish Championship). I Danmark är nämligen åldersgränsen för Formel 4 lägre än i Japan, så Juju med familj tog hela stallet Noda Racing över till Skandinavien istället.

Juju Noda bland många danskar i 2020 års upplaga av F4 Danish Championship. Hon vann det första loppet på Jylland och var i pole position för varje tävling. Resultaten gick sedan upp och ner, och hon hamnade till sist på en sjätteplats i sluttabellen. Statistiken är från Wikipedia.

2021 fick hon konkurrens av ett annat underbarn till en tidigare F1-förare, nämligen Emerson Fittipaldi Jr. Vid tävlingarna i Padborg Park i juni ledde länge den unge brassen (14 år) innan Noda var ikapp och förbi på upploppet. Det slutade i en krasch som Noda klarade sig helskinnad ifrån. Dock inte Fittipaldi som körde av banan, varpå bråk uppstod mellan respektive pappor, Hideki och Emerson.

Både Juju och Fittipaldi Jr vill förstås gå i sina fäders fotspår. Noda har sedan tidigare testkört för Formula 3 – och har siktet klart på Formula 1. Det skulle i så fall göra henne till den första kvinnan i F1-cirkusen sedan italienskan Lella Lombardi på 70-talet.

Andra söndagen i oktober hålls vanligtvis ett F1-lopp i Japan, men i år har det ställts in på grund av Covid-19. Det kan tyckas lite märkligt med tanke på att loppet hålls på Suzukabanan i prefekturen Mie, där knappt någon smittspridning har funnits. Japan i stort har dessutom mindre smittspridning idag än många andra länder där F1-tävlingar hålls, däribland Turkiet som höll i tävlingarna i förra veckan och USA som håller i tävlingarna om två veckor. Beslutet att ställa in F1-loppet i Japan fattades i augusti, vilket kanske var ett något förhastat beslut.

Japans Grand Prix har med vissa undantag hållits just på Suzukabanan sedan 1963. Det var på initiativ av Soichiro Honda, grundare av bilföretaget Honda, som den lilla staden Suzuka fick chans på F1-cirkusen. Läget i prefekturen Mie, söder om Nagoya och inte särskilt långt från Kyoto, är annars idealiskt med närhet till både havet (Isebukten), grönområden och flera religiösa platser av betydelse.

Det var för övrigt i grannorten Yokkaichi, norr om Suzuka, som man hittade den ugandiske tyngdlyftaren, Julius Ssekitoleko, som flydde sin egen OS-trupp i somras. Anledningen till flykten var att han ville bo och arbeta i Japan. Men Ssekitoleko fick alltså återvända hem till Uganda.

För Juju Nodas del väntar snart ett annat resmål då hon har för avsikt att ”vända blad” efter denna säsong. Sista racertävlingen i Danmark avslutades förra helgen, där Mads Hoe (23 år) korades till ny F4-mästare. I sista loppet på Jyllandsringen i Silkesborg slutade Noda på en fjärde plats.