Odd Taxi

Originaltitel: オッドタクシー (2021)

Internationell titel: Odd Taxi (2021)

Regissör: Baku Kinoshita

OLM och P.I.C.S.

Odd Taxi är en anime i 13 avsnitt med en valross i huvudrollen (Odokawa). Han är 41 år, kör taxi och lyssnar på komikerduon Homosapiens på radion. Bland passagerarna finns en alpacka till sjuksyster, en flodhäst till videobloggare samt en kriminell gelada (en slags babian). Två tvillingsurikater till poliser håller dem under uppsikt, men den ena polisen tycks korrupt och i par med Tokyos undre värld.

Varför alla ser ut som djur avslöjas i seriens sista avsnitt. Då får man även upplösningen på seriens mystiska fall: en tonårsflicka från Nerima är försvunnen – och på något vis är alla inblandade. Fram tills dess sker många sidospår och flera andra berättelser som vävs in och vecklas ut. Det är främst i seriens tempo, musik och humor som man finner denna anime speciell och väl värd att följa.

Odd Taxi sändes på TV Tokyo under våren och sommaren. Det finns inga planer på en andra säsong, men slutet på den första väckte många reaktioner – och för Baku Kinoshita, som här gör sin regidebut, lär det innebära många nya projekt. Filmstudion OLM har sedan tidigare producerat filmserier som Pokémon och Yo-kai Watch. Studion P.I.C.S. ligger bakom musikvideos till grupper som Perfume och SEKAI NO OWARI.

J-popartisten Suzuko Mimori ger röst åt sångerskan tillika pudeln Rui Nikaido. Hennes låt ”Sugarless Kiss” avslutar varje avsnitt. Temat för Odd Taxi svänger annars mer åt hiphop där rapparen PUNPEE samarbetar med singer-songerwritern Skirt (スカート). Musiken finns att hitta på Spofity. Hela serien finns med engelska undertexter på sidor där anime läggs upp.