Sky: Children of the Light

Sky: Children of the Light (iOS, 2019)

Fler format: Android (2020), Nintendo Switch (2021)

Spelregissör: Jenova Chen

Thatgamecompany

Sky: Children of the Light är ett spel utvecklat av thatgamecompany som har sitt säte i Los Angeles. En av hjärnorna bakom företaget, Jenova Chen, kommer från Shanghai. Liksom många 80-talister blev han inspirerad av japanska TV-spel som Ico, Shadow of the Colossus och Katamari Damacy. Hans namn, Jenova, är hämtat från Final Fantasy VII. Som barn var han sjuk i astma och tillbringade en del av sin ungdom instängd och ensam på sitt rum. Dagdrömmarna från denna tid skulle senare mynna ut i ett spel, Cloud (2005), som handlar om en pojke som i en dröm flyger ut från sin sjuksäng. Spelet utvecklades av Chen ihop med studiekamrater på University of Southern California. Företaget Thatgamecompany bildades sedan påföljande år.

I Sky handlar det återigen om att flyga. I spelet tar man kontroll över ett barn som med hjälp av en mantel flyger mellan kungadömen och där upptäcker andar eller själar vars återupplevda minnen ger spelaren kraft och egenskaper. Uppe i skyn mellan de olika världarna kan man skymta ”ljuset” som sträcker sig från toppen av ett berg och upp i det oändliga. Poängen med spelet är dock inte bara himlen, utan att man under resans gång kan bekanta sig med andra spelare, ge varandra ljus och gåvor, eller hålla handen och göra resan tillsammans (som Ico och Yorba).

Sky: Children of Light finns sedan 2019 att ladda ner på iPhone och sedan 2020 på Android, och från och med denna månad finns det också på Nintendo Switch. Spelen som inspirerade Chen släpptes i huvudsak på Playstation (och tidigare spel av Thatgamecompany har getts ut via Sony), men spel som Sky passar lika bra i Nintendos uppsättning. Nintendo går ganska hårt ut den här sommaren och släpper nytt Zelda-spel (Skyward Sword HD) samt Mario Golf: Super Rush. I Japan släpptes också nyligen Famicom Detective Club – en remake på ett klassiskt deckarspel från 1988 – skrivet (manus) av Yoshio Sakamoto (Metroid-serien m.fl.).

Reklam just nu görs också för rollspelet Miitopia samt Animal Crossing: New Horizons (2020). Intresset för Animal Crossing (på japanska: Doubutsu no mori) återuppväcks ständigt och har likt Pokémon en mycket stor fanbase som vuxit ända sedan millennieskiftet. Runt gathörnen i Tokyo spelas det fortfarande mycket Pokémon Go och mobilversionen av Animal Crossing (Pocket Camp) fick nytt liv i samband med coronapandemin. Det återstår att se om även Sky når några liknande höjder framöver.