3. Länge leve King Kazu

三浦 知良

Miura Kazuyoshi

Kazuyoshi Miura, mera känd som ”King Kazu”, föddes 1967 i Shizuoka strax söder om Fujiberget. Hans morbror Tetsuji var en person med många känningar och rekommenderade Kazuyoshi att söka lyckan i Brasilien för att utveckla sig som fotbollsspelare.

Som 15-åring reste han därför till Sao Paolo och utbildade sig hos Clube Atlético Juventus och deras fotbollsakademi – ett stort äventyr såklart, men heller inte helt främmande marker för en japansk utbytesstudent. I Sao Paolo ligger nämligen världens största ”Japantown”. Detta sedan staden huserat många av de tusentals japaner som immigrerade till Brasilien under början och mitten av 1900-talet.

1986 skrev King Kazu sitt första proffskontrakt med storklubben Santos (Pelés gamla klubb) och spelade sedan ytterligare fyra år i de brasilianska toppdivisionerna innan han återvände till Japan. Mellan 1990 och 2000 skulle han göra 55 mål för det japanska landslaget – en bedrift som ingen överträffat sedan dess. 2005 skrev han kontrakt med Yokohama FC, och nyligen skrev han kontrakt för en säsong till, fram till och med 2021.

King Kazu är alltså 53 år. Snart 54. Men han säger sig vilja spela fram tills han blir 60.

I Yokohama hittar vi under 2020 bland annat förre storspelaren Shunsuke Nakamura (42) och nya stjärnskottet Koki Saito (19) – idag proffs i Belgien. Det går nästan tre Koki Saito på en King Kazu. Men King Kazu är inte beredd att ge upp sin plats i truppen. I september fick han under stor uppståndelse starta en match i högstaligan för första gången på 13 år. Coronarestriktioner till trots fick närmare 5000 åskådare se 53-åringen kämpa på i 57 minuter mot självaste ligamästarna Kawasaki Frontale. Matchen slutade med förlust (2-3) och King Kazu gick mållös av planen. Han har inte gjort mål sedan 2017. Då var han 50 år gammal.

Det är lätt att beskriva King Kazu som något av en kultfigur i sitt hemland. Han figurerar flitigt i reklamfilmer för sportdrycker, gymhallar, koppnudlar och mycket mer. Ingen vill att han ska sluta spela fotboll – det ligger förstås både ett kulturellt och affärsmässigt intresse i det. Men varje inhopp är också en symbolisk seger för många. För varje år som går slår han nya rekord och tänjer nya gränser för vad en gråsprängd gubbe kan uträtta. I detta har han blivit en slags hjälte för det ack så åldrande men ända friska Japan, vars medellivslängd brukar vara rankat etta i världen.

Vad är hemligheten bakom den evigt unge Miura? Enligt honom själv handlar det om passion för fotbollen och inget annat. Han drivs av att vinna och därför fortsätter han att träna. Han vill ständigt utvecklas och ser den gångna säsongen i högstadivisionen som ytterligare en motivationsfaktor för att testa sina gränser och se vad han klarar av. I detta finns förstås ett fysiskt unikum som saknar motstycke bland fotbollsspelare på proffsnivå.

Ryan Giggs, som spelade i Manchester United fram tills han var 40, tillskriver yoga som en bidragande faktor till sina långa spelarkarriär, fri från ljumskskador. Zlatan Ibrahimovic (snart 40) kanske kan hänvisa till taekwondo eller uppväxten i Rosengård. För ”King Kazu” handlar det nog mycket om det brasilianska kulturutbytet han gjorde som ung. Det gav honom kanske inga gudabenådade fotbollsfötter, men passionen lämnade honom aldrig.